Cliche logo

Kako poboljšati libido na prirodan način?

Ako tražiš prirodnu ‘’vijagru’’ (za žensku upotrebu) možda ćeš želeti da razmotriš upotrebu određene hrane, biljaka, suplemenata – za koje se veruje da imaju afrodizijačka svojstva. Ovo ti može pomoći kod niskog libida. 

Nizak libido se smatra disfunkcijom ako traje najmanje 6 meseci i ako uzrokuje uznemirenost ili napetost u tvojoj vezi. Istraživanja pokazuju da čak 40% žena doživljava neki oblik seksualne disfunkcije!

Nemoj da očajavaš. Znamo da ne želiš da koristiš lekove za nizak libido, jer se bojiš nus pojava. Srećom, postoje prirodne opcije za poboljšanje libida. Pročitaj ovaj tekst i otkrij šta smo pronašli.

Da li postoji prirodna ženska ‘’vijagra’’?

Iako se mnogi suplementi reklamiraju kao prirodni pojačivači libida, malo njih iza sebe ima klinička ispitivanja koja potkrepljuju ove tvrdnje. Većina nije dobro proučena i nismo sigurni koliko su bezbedni.

Zato ti uvek savetujemo da se prvo konsultuješ sa lekarom oko upotrebe suplemenata za podsticanje libida.

Maka koren

Veruje se da je koren make, koji se vekovima koristio u Peruu, lek za seksualnu disfunkciju i kod muškaraca i kod žena. Ova visoko hvaljena „peruanska vijagra“ dostupna je u mnogim oblicima, uključujući prah i kapsule, i može se umešati u hranu i piće. Smatra se da je bezbedna za upotrebu.

Ashvagandha

Indijski biljni lek ashvagandha obećava kao prirodna ženska vijagra, sa nekim pozitivnim efektima pronađenim u studijama seksualne disfunkcije i kod muškaraca i kod žena. Veruje se da ima lekovite prednosti u lečenju brojnih stanja, kao i da služi kao afrodizijak.

Cink

Primećeno je da suplementacija cinkom povećava nivo polnih hormona i poboljšava seksualnu želju i druge aspekte seksualne funkcije.

Vitamin E

Ovaj vitamin je veoma značajan za funkciju ženskih reproduktivnih organa – tako da nijue zgoreg da ga dodaš u svojoj ishrani.

Ginseng

Ginseng je još jedna popularna biljka u kineskoj medicini. Jedna posebna vrsta – crveni ginseng – obično se koristi za lečenje raznih bolesti kod muškaraca i žena, uključujući nizak libido i seksualnu disfunkciju. Nekoliko studija je pokazalo da je naročito crveni ginseng efikasan u podsticanju libida.

Afrodizijačka hrana za žene

Neke namirnice, poput tartufa, se vekovima koriste kao afrodizijaci. Nekoliko drugih primera uključuju:

  • Tamna čokolada
  • Voće (poput jagoda) 
  • Sirove ostrige
  • Kafa
  • Med

Ok, uživanje u jagodama umočenim u čokoladu verovatno neće povećati tvoj seksualni nagon. Međutim, uravnotežena ishrana, adekvatan odmor i briga o sebi ključni su za poboljšanje opšteg zdravlja – a time i tvog libida!

Održavanje hidratacije je takođe od suštinskog značaja za opšte zdravlje i vaginalno ‘’podmazivanje’’, što može i te kako poboljšati aspekte tvog libida.

Drugi načini za jačanje libida kod žena

Budući da na tvoj libido mogu uticati mnogi spoljni faktori, možeš da probaš da ga poboljšaš jednostavnim promenama načina života.

Na primer, hronični stres može izazvati pad libida, tako da je pronalaženje načina za upravljanje stresom ključno. Ovde ti mogu pomoći:

  • Vežbanje
  • Boravak u prirodi
  • Masaža
  • Joga

Pored toga, pokušaj da smanjiš alkohol, duvan i sve oblike nezdrave hrane. Poznato je da svi oni doprinose seksualnoj disfunkciji.

Nedostatak sna može biti povezan sa smanjenim libidom, takođe. Ako ne spavaš dovoljno, počni sa savetima o higijeni spavanja, kao što je postavljanje redovnog vremena za spavanje i pridržavaj ga se čak i vikendom.

Share post