Cliche logo

Kako očistiti srebrni nakit kod kuće

Većina ljudi koji nose nakit zaista obožava srebro. Srebro je godinama među prvim materijalima od koga se pravi nakit. Ukoliko nosite srebrni nakit, sigurno ste primetili da često menja boju i gubi svoj sjaj. Zbog toga, srebro zahteva određenu negu i redovno čišćenje. Može da promeni boju u dodiru sa kožom, preparatima za negu kože, parfemima, pa čak i u dodiru sa vodom. Ostanite sa nama i saznajte kako da očistite srebrni nakit kod kuće i kako da svom nakitu vratite prvobitni sjaj i blistavost.

Čišćenje srebra uz pomoć sirćeta

Čišćenje srebra uz pomoć sirćeta je svakako najpopularniji metod za čišćenje kod kuće. Ceo postupak je zaista jednostavan. Potopite srebrni nakit u 2 ili 3 dcl sirćeta i ostavite da odstoji tako pola sata. Posle trideset minuta, izvadite nakit iz sirćeta i potopite ga u toplu vodu na par minuta. Nakon toga, isperite nakit hladnom vodom i nežno prebrišite ubrusom ili nešnom krpicom.

Čišćenje srebra uz pomoć sobe bikarbone

Isto tako popularno je i čišćenje srebra uz pomoć sode bikarbone. Soda bikarbona se, takođe, vrlo često koristi i za čišćenje kuće i mnogih drugih delova poput bele tehnike, rerne i ostalog. Pospite sodu bikarbonu po srebru i ostavite da odstoji tako nekih sat vremena. Posle toga, isperite srebro mlakom vodom i obrišite krpicom za čišćenje naočara.

Čišćenje srebra uz pomoć paste za zube

Postupak za čićenje je sličan kao kod čišćenja srebra uz pomoć sirćeta is ode bikarbone. Uzmite pastu za zube i neku staru četkicu koju više ne koristite i lepo istraljajte srebro. Vodite računa da pasta ne bude gelaste structure već bela pasta za čišćenje zuba. Ostavite pastu da odtoji pola sata na nakitu i isperite mlakom vodom.

Kako očistiti srebrni nakit kod kuće

Čišćenje srebra uz pomoć tečnosti za pranje sudova

U toplu vodu dodajte tečnost za pranje sudova i stavite srebro da odstoji tako nekih sat vremena. Nakon toga isperite nakit toplom vodom i prebrišite nežnom krpicom.

Ovde smo vam pokazali nekoliko načina za čišćenje srebra kod kuće. Na vama je samo da odaberete onaj način koji se vama najviše dopada. Nakon svakog čišćenja, obavezno ispolirajte nakit uz pomoć krpice i odložite ga na neko mračno mesto. Najbolje bi bilo da svoj srebrni nakit držite u vakumiranoj plastičnoj kesici ili u nekoj tamnoj kutiji.

Share post