Cliche logo

Kako najbolje iskoristiti mali prostor u domu?

Uređenje bilo koje sobe u stanu ili kući nosi posebne izazove. Međutim, kada se povrh svega baviš posebno malim prostorom, možda će izazov biti veći. Moraš da budeš pametna kako bi izvukla maksimum iz sobe koju imaš na raspolaganju.

Verovala ti nama ili ne, mali prostori mogu biti naročito upečatljivi i privlačni – ako ih urediš kako treba.

Evo nekih korisnih saveta kako najbolje iskoristiti mali prostor u domu i učiniti svoje životno okruženje elegantnim, ali i funkcionalnim.

Neka zidovi budu svetle boje

Svetle boje zida su poznato pravilo za vizuelno povećanje prostora. Ova karakteristika dizajna za mali prostor će doneti preko potrebno svetlo, a ujedno će smanjiti potrebu za dodatnom rasvetom.

Pažjivo izaberi nameštaj – manje nije uvek više

Želiš da tvoja mala soba bude upečatljiva, ali ne previše zauzeta? Mnogi ljudi će pomisliti da je manji nameštaj najbolja opcija, ali to često dovodi do vizuelnog nereda. Odluči se za veće komade nameštaja, ali da ih brojčano ima manje u prostoriji. Time ćeš stvoriti  efekat koji tražiš i pritom nećeš zatrpati prostor.

Investiraj u funkcionalan nameštaj

Gde je moguće, izaberi nameštaj sa dvostrukom namenom, kao što je na primer krevet sa prostorom za odlaganje ispod. 

Dobro pogledaj prostoriju koju imaš na raspolaganju i razmisli kako će nameštaj poboljšati njenu funkcionalnost. Na primer, možda bi dva manja stočića bila bolja opcija od velikog i impozantnog stola. Na ovaj način jedan od njih može da se pomera, pružajući bolju fleksibilnost. Sve je u tome da radiš najbolje sa onim što imaš. Ovo će nesumnjivo učiniti tvoj život u tvom domu puno lakšim i jednostavnijim.

Izaberi neutralne tonove za opremanje sobe

Kada opremaš neku prostoriju u svom domu koja je mala – onda znaj da su neutralne boje bilo kog komada nameštaja ili aksesoara pun pogodak. Neutralne boje dobro funkcionišu pored prirodnog svetla i zavaraće oko da misli da ima više prostora nego što ga zapravo ima. Neka šema boja bude jednostavna i ubaci neke suptilne teksture i šare kako bi dodala malo raznolikosti.

Prilagodi prostor sebi

Ovde možeš zaista da iskažeš svu svoju pamet kada je u pitanju uređenje malog prostora. Umesto da se oslanjaš na specifikacije dizajna proizvođača, prilagođavanje sopstvenog nameštaja će obezbediti da tvoj životni prostor bude prilagođen isključivo tebi i tvojim životnim navikama. 

Ovo može uključivati kupovinu nameštaja sa velikim prostorom za odlaganje ispod, stvaranje dinamičnih radnih prostora koji se sklapaju/uvlače kada ih ne koristiš ili dodavanje dodatnih polica i šina u diskretne kutke. Ugradni plakari su uvek dobra opcija umesto kupovine glomaznih ormara.

Pusti da male sobe dišu

Dodatna oprema, odnosno aksesoar može da personalizuje tvoj životni prostor. Ali popunjavanje male sobe od poda do plafona zapravo će je umanjiti. Pregršt dobro odabranih, dobro postavljenih dodataka je sve što ti je potrebno da uneseš dašak sofisticiranosti u prostor sa ograničenom kvadraturom.

Ogledala prave veliku razliku

Pametna upotreba ogledala u malom prostoru odmah će ga učiniti većim, otvoriti ga i na najbolji način iskoristiti svetlost.

Koristeći ova jednostavna pravila možeš definitivno i najmanju sobu u svom domu učiniti prijatnom i privlačnom. 

Zato ne očajavaj ako imaš mali prostor na raspolaganju, samo treba da smisliš kako da maksimalno iskoristiš kvadraturu koja je pred tobom. 

Isprobaj ova rešenja i zahvali nam se kasnije.

Share post