Cliche logo

Cliché vodič: Kako izabrati dobro vino

Da li si u potrazi za dobrim vinom? Bilo za sebe ili za poklon?

Saznaj kako da odabereš dobro vino!

Svet vina ponekad može da bude prilično zbunjujuće mesto, naizgled kreiran tako da nas dovede do stanja u blagom znoju svaki put kada moramo da izaberemo ono za šta se nadamo da će biti odlična boca. Mnogi od nas pribegavaju nasumičnom izboru, i to može doneti neke prijatne rezultate, ali to je rizičan posao – sa nekim neizbežnim razočarenjima.

Činjenica je da isti taj svet vina ponekad može biti naizgled dosadan, ali u suštini – odlično vino se može prepoznati ako se obrati pažnja na neka ‘’pravila’’.

Izbor dobrog vina je subjektivan – ali evo na šta da obratiš pažnju

Izbor dobrog vina je potpuno subjektivan. Način na koji će neko da definiše dobro vino je jedinstven za njega i njegovo čulo ukusa. Tako da, ako ti mi kažemo ‘’ovo je dobro vino’’ – dobro je nama, za naše čulo ukusa, a možda za tebe to neće biti slučaj. Isto tako, vino koje je poznato kao ‘’univerzalno dobro’’, često je na komercijalnoj strani, namenjeno širim masama. A nije ni to dobro, nije prefinjeno i sofisticirano.

Zato, ovo su bitne karakteristike koje definišu svaku sortu vina i mogu ti biti od pomoći dok biraš dobru bocu:

  • Slatkoća: u svetu vina često se čuju epiteti poput „slatko“, „poluslatko“ ili „suvo“. Suvo vino uopšte neće biti slatko, na primer.
  • Kiselost: vina sa niskim udelom kiselina će imati raskošniji ili bogatiji ukus.
  • Telo: Vina se karakterišu kao da imaju lagano telo, puno telo ili negde između. „Telo“ vina odnosi se na to koliko je teško ili lagano u ustima. Generalno, crvena vina imaju punije telo od belih sorti, kao i vina napravljena od grožđa koje se uzgaja u toplijim regionima.
  • Alkohol: Što je veći procenat alkohola u čaši vina, to će ti više zagrejati grlo i nepce. Izmereno u procentima zapreminskog alkohola (ABV), većina vina sadrži 11-13% alkohola, ali može da se kreće od 5,5 pa sve do 20%.
  • Tanini: Tanini su fenolna jedinjenja u kožici grožđa. Kada su tanini prirodno prisutni u procesu proizvodnje vina ili se dodaju tokom starenja, vino će imati gorak ukus. Problem kod tanina je što isušuju tvoja usta. Zato ljudi često brkaju nivo tanina sa „suvoćom“ vina, što se zapravo odnosi na to koliko je vino slatko ili nije slatko. A recimo proces proizvodnje crvenog vina uključuje više tanina, dajući nekim crnim vinima izrazito suv i gorak završetak.

Manje poznati brendovi često umeju da iznenade kvalitetom

Vino se često poredi sa muzikom, posebno u eminentnim vinskim časopisima, koji vole da pričaju o „simfonijama“ ukusa itd. E pa s tim u vezi – znaš kako će najbolji koncerti često biti oni mali, intimni i nepretenciozni, koje će svirati bend za koji možda nikada nisi čuo? I koji će ti brzo postati omiljeni?

Pa, vino može biti slično. Malo je verovatno da će te neki poznati i ‘’izvikani’’ brendovi u vinskom svetu zaista oduševiti, uglavnom zato što su dizajnirani tako da privuku najširu moguću publiku.

Oni su vaši srednji, blagi – vino za ljude koji baš ne vole i ne poznaju vino, ali uvek otrče tamo gde su čuli da je dobro. Ove boce je lako prepoznati, jer će biti dobro reklamirane, sa pažljivo dizajniranim etiketama koje ti zapravo ništa ne govore, a verovatno će imati neverovatno dosadan i već ‘’viđen’’ ukus.

Ovakvo vino se proizvodi u ogromnim brojevima boca, od voća dizajniranog za proizvodnju najvećih količina – bez obzira na ukus ili interesovanje.

A kvalitet je na strani manjih proizvođača, koji puno više obraćaju pažnju na rapsodiju ukusa i kvaliteta grožđa.

Zato idi na alternativu. Male vinarije koje moraju da se bore da bi dobile svoje ime, proizvodiće vino dizajnirano da se pamti i ponovo kupuje.

Ako tražiš dobru vinoteku gde možeš da dobiješ najstručniji mogući savet kako da odabereš dobro vino u zavisnosti od tvojih potreba, naša preporuka je vinoteka DECANTER, u Hercegovačkoj ulici u Beogradu na vodi. Ova kuća vina može da se pohvali sa preko 650 etiketa iz celog sveta i sigurni smo da ćeš tamo pronaći vino baš po tvom ukusu.

Share post