Cliche logo

Kako do idealnog tela za leto uz vežbanje kod kuće?

Zar ne bi bilo sjajno ovog leta izaći na plažu i osećati se dobro, energično i samouvereno u svom telu?

Leto je tu iza ćoška, a ukoliko nisi još počela – sada je pravi trenutak da počneš da pripremaš svoje telo za sezonu kupaćih kostima.

Pitali smo neke iskusne fitnes trenere kako možeš da dođeš do idealnog tela uz vežbanje kod kuće i evo šta su nam rekli.

Napravi plan vežbanja i pridržavaj ga se!

Pre svega, od vitalnog značaja je da imaš plan vežbanja kojeg ćeš se strogo pridržavati.

Većina ljudi ne održi svoju rutinu vežbanja jer nemaju plan. Radi identične vežbe, najbolje u približno isto vreme, svakog dana i to će ti sigurno dati sjajne rezultate.

Ako slediš dobro osmišljen plan, tvoje telo može mnogo da se promeni za samo nekoliko meseci. Naravno, ne zaboravi da prilagodiš ishranu svojoj rutini vežbanja. Naime, stručnjaci kažu da su top forma, zdravlje i snaga rezultat 70% onoga što se dešava u tvom telu i 30% onoga što vežbaš!

Smenjuj vrste vežbi koje radiš

Napravi malo prostora u svojoj spavaćoj sobi, dnevnoj sobi ili čak na terasi ili u dvorištu i zabavi se kreirajući sopstvene vežbe. Deca uvek trče okolo koristeći svoja tela za akciju – pa pronađi svoje unutrašnje dete i poludi!

Ponekad vežbe mogu izgledati više kao posao nego zabava, tako da je važno da ”variraš” svoje vežbe. Ciljaj na ”funkcionalne” vežbe za celo telo koje angažuju mišiće u svim pravcima. Koristi svoju telesnu težinu i slobodnu težinu kako bi pomogla u izgradnji mišića, što će zauzvrat sagorevati kalorije.

Pokušaj da postigneš ravnotežu između kardio-vežbi i treninga koji uključuju tvoju sopstvenu telesnu težinu. Time ćeš izazvati svoje telo da izađe van zone komfora.

Za maksimalne rezultate sagorevanja masti i oblikovanja tela, zaboravi na stalne vrste vežbi koje možeš održavati tokom dužeg perioda. Potrebni su ti raznovrsni, intenzivni treninzi koji će te potpuno trošiti, idealno treba da traju nešto manje od sat vremena.

Udobna vožnja neće te dovesti nigde – posmatrano na duže staze. Pojačaj gas i radi intenzitetom koji te zaista ”izaziva”. Tada će se desiti promene koje želiš.

Najbolje vežbe koje možeš da radiš kod kuće

Postoji mnogo načina na koje možeš vežbati kod kuće, a evo nekih sjajnih primera koje predlažemo:

  • Koristi stepenik za vežbanje mišića nogu
  • Peškir za kupanje se može koristiti za savijanje ili za sklekove sa otporom
  • ”Sedenje” na zidu je odličan način da toniraš svoje noge i mišiće trupa
  • Kardio vežbe poput preskakanja vijače, čučnjeva, skokova iz čučnjeva, skakanje sa raširenim rukama i nogama, trčanje u mestu i plank.
  • Sve vežbe koje uključuju skakanje su odlične

HIIT trening (intervalni trening visokog intenziteta): jedan od najefikasnijih treninga za kratko vreme. Podrazumeva kratke rutine vežbi visokog intenziteta koje se smenjuju sa periodima oporavka relativno niskog intenziteta. Kombinuj ovaj način vežbanja za vežbama koje smo naveli iznad.

Ako je tvoj cilj da izgubiš težinu, onda je važno da dižeš malo veće težine uz malo ponavljanja, a ne da radiš puno ponavljanja koristeći male težine.

Podizanje većih težina će poboljšati tvoj metabolizam i učiniti te jačom, dok su male težine sa velikim brojem ponavljanja nešto što treba da uradiš kako bi poboljšala svoju izdržljivost.

Mišićno tkivo koje dodaš svom telu će ubrzati tvoj metabolizam i olakšati gubitak masti – a istovremeno će ti dati izvajani oblik koji želiš. Trening snage pomaže ženama i muškarcima da postanu mršaviji, jači i zdraviji.

Zato uzmi te bučice, sprovedi svoje planove u praksu i počni da se pripremaš za leto!

Share post