Cliche logo

Kako da vaše omiljene bele patike ponovo zablistaju?

Slip-on ili na pertle, nije bitno — bele patike nekako uvek izgledaju sjajno uz skoro svaku odeću sa kojom ih uparimo. Iako je stiglo hladnije vreme, od omiljenog para belih patika ne želimo da odustanemo. A onda se desi da odjednom počne da pada kiša dok smo u gradu, što je u jesen sasvim očekivano, i tako isprljamo svoje belo savršenstvo. Prljavština i blato glavni su neprijatelji belih patika, tačnije svega belog! A tu su i druge vrste mrlja, poput ulja ili hrane. Zbog toga stalno tražimo trikove o tome kako da očistimo bele patike, čime osiguravamo da naša omiljena obuća ostane lepa i netaknuta.

Srećom, ima više načina da operete bele patike i vratite im prvobitnu boju. Bez obzira da li ste spremni da pomešate sastojke u svojoj ostavi ili tražite brza i laka rešenja, stručnjaci razmatraju korisne savete kako da ove „bebe“ izgledaju najbolje.

Koji je najbolji način za čišćenje belih patika?

Viši naučnik Tide-a, Dženifer Ahoni, kaže da je važno da pogledate etiketu na patikama pre nego što ih operete.

„Iako se preporučuje da se neke patike ne stavljaju u mašinu za pranje veša, mnoge patike napravljene od platna i pamuka se peru u mašini“, kaže Ahoni. Zatim deli super koristan, korak po korak proces koji će obezbediti da vaše bele patike budu temeljno očišćene.

  • Prvo koristite suvu meku četku da uklonite višak prljavštine i blata sa patika.
  • Zatim napravite rastvor Tide Ultra OKSI tečnog deterdženta za veš sa eliminatorima mirisa i toplom vodom. Koristite četku za ribanje i čišćenje prljavštine sa đona patika.
  • Skinite pertle i stavite patike u mrežastu torbu za pranje odeće.
  • Stavite pertle u posebnu torbu za odeću da se ne zapetljaju i operite ih odvojeno. Za bele pertle koristite najtopliju temperaturu prema preporukama na etiketi za negu.
  • Uklonite uloške i operite ih odvojeno ili ručno u zavisnosti od uputstava na etiketi za negu.
  • Operite patike na delikatnom/nežnom ciklusu u hladnoj vodi koristeći Tide Ultra OKSI Pover PODS® sa eliminatorima mirisa.
  • Obavezno ih osušite na vazduhu. Ovo može potrajati više od jednog dana, ali ćete želeti da se uverite da su vam patike potpuno suve pre nego što ih ponovo nosite.

Možete li staviti bele patike u mašinu za pranje veša?

Opet, Ahoni kaže da se sve svodi na ono što piše na etiketi za negu. Ako ne želite da stavljate svoje bele patike u mašinu za pranje veša, ona kaže da će mešanje deterdženta sa vodom u posudi, a zatim korišćenje četke za ribanje tkanine, takođe pomoći da ih očistite.

Share post