Cliche logo

Kako da ti se kosa manje masti?

Od svih uobičajenih problema sa kosom, suočavanje sa masnom kosom može biti jedan od najvećih izazova. Kao i izvor najveće frustracije.

Iako na tržištu svakako ne nedostaju preparati za različite poteškoće koje nam kosa donosi, još uvek postoji relativno malo rešenja za one koji se muče sa masnom kosom. Kada ti kosa izgleda masno, poslednja stvar koju želiš je da je opteretiš sa još više proizvoda. 

Šta onda možeš da uradiš da ti se kosa manje masti? Da je sakriješ ispod šešira? Da nikada ne nosiš puštenu kosu? Razmisli ponovo.

Postoje određene navike koje treba da usvojiš kada je u pitanju nega masne kose – koje ti na duže staze mogu pomoći da rešiš ovaj problem – ili da ga barem kontrolišeš.

Pametno biraj proizvode za kosu 

Dok neki proizvodi za negu kose mogu učiniti čuda za masnu kosu, kao što je recimo šampon za suvo pranje – drugi samo pogoršavaju problem.

Kada smo već kod šampona za suvo pranje kose, pokušaj da ga ne koristiš previše često. Takođe biraj onaj proizvod koji ima korektan sastav, ne želiš neku dodatnu hemiju u svojoj kosi i na koži glave.

Dok biraš proizvode za kosu, preporučujemo ti da se držiš podalje od onih koji imaju oznaku „pojačavaju sjaj“ ili „protiv kovrdžanja“. Ove formulacije obično sadrže ulje, parabene ili silikon, koji mogu opteretiti tvoju već dovoljno opterećenu kosu.

Koristi regenerator za kosu na pravi način

Regenerator je i te kako u redu za masnu kosu, čak je i neophodan. Pruža zdravu dozu hidratacije, ishrane i zaštite koju tvoje vlasi ne mogu dobiti samo od šampona. Ključno je, međutim, pronaći pravi regenerator koji odgovara tvojoj kosi.

Način na koji nanosiš balzam takođe utiče na to da li će kosa da ti se masti. Umesto da nanosiš regenerator na celu dužinu kose, savetujemo ti da ga koristiš samo na krajevima i da u potpunosti izbegavaš kožu glave. 

I šta god da radiš, ne zaboravi da temeljno ispereš kosu!

Peri kosu ređe

Da, dobro si pročitala. Koliko god zvučalo kontradiktorno, previše često pranje kose može biti krivac za preterano mašćenje tvoje kose.

Kada često pereš kosu, ti uklanjaš sa nje i kože glave prirodni sebum. Odgovor tvog tela je da ga nadoknadi sa više sebuma, što ponekad može dovesti do prekomerne proizvodnje sebuma – masne kose. Rezultat je začarani krug u kojem se konstantno vrtiš sa sve masnom kosom.

Osim toga, većina šampona na tržištu je puna sulfata, koji mogu da izazovu osetljivost tvoje kože glave, posebno pri prekomernom pranju. 

Zato pokušaj da preskočiš pranje kose najmanje jednom ili dva puta nedeljno (ako već pereš kosu svaki dan) i obavezno izaberi šampon bez sulfata. Jer pored masne kose ne želiš da se boriš i sa iritacijom i svrabom kože glave.

I bonus savet – uvek peri kosu mlakom vodom!

Probaj ovaj piling za kožu glave

Predlažemo ti da jednom ili dva puta nedeljno uvedeš piling kože glave u rutinu nege masne kose.

Potraži sastojke po tipu fino mlevenih tekstura kao što je šećer ili morska so (ne mikrozrnca). Obavezno nanesi na mokru kožu glave, jer će voda delovati kao nosač proizvoda. Kada nanosiš piling, koristi male, kružne pokrete vrhovima prstiju (nikad noktima) da nežno umasiraš piling u kožu glave – baš kao što bi to uradila sa pilingom za lice.

Mi imamo jedan predlog za „uradi sam“ piling za kožu glave – tako što ćeš pomešati 2 kašike morske soli, 2 kašike limunovog soka i 2 kašike maslinovog ulja. Zahvali nam se kasnije.

Masna kosa može biti ozbiljna prepreka tvojim planovima da uvek imaš negovanu kosu i finu frizuru. Ali uz nekoliko promena na temu rutine nege kose, možeš smanjiti faktor masnoće na minimum.

Share post