Cliche logo

Kako da produžiš postojanost svog parfema?

Nije li sjajan osećaj kad se upoznaš sa nekim i ta osoba iskomentariše kako dobro mirišeš ili te pita koji je to parfem na tebi? Naravno da jeste. Sigurno narasteš kao kvasac kada uđeš u prostoriju i krenu komentari ko ili šta tako lepo miriše. Da bi došlo do svih tih komentara nije dovoljno da imaš miris neke dizajnerske kuće ili neki niche parfem.

Kada se odlučuješ za kupovinu mirisa, a želiš da on bude jak, postojan i intenzivan, neka tvoj izbor budu eau de parfum (edp) ili parfum linije. One će svakako duže ostati na tvojoj koži i garderobi za razliku od eau de toilette (edt) mirisa.

Da bi tvoj edp ili parfum miris trajao što duže nisu dovoljni samo sastojci od kojih je napravljen, i ti moraš da pripomogneš adekvatnim postupanjem pri nanošenju i praktikuješ neku drugačiju rutinu. Mi ti donosimo 5 krucijalnih trikova kako da u tome uspeš.

1. Nanesi miris na pulsne tačke

Ovo je krajnje realno. Nije slučajno zašto je potrebno da se miris nanosi na pulsne tačke, a to su unutrašnji delovi zglobova i laktova, iza ušiju, na vrat, zadnji deo kolena. Koža je najtanja u tim regijama, što znači da je bliže tvojoj krvi. Kako se miris zagreva, počinje aktivacija mirisnih nota. Tvoje pulsne tačke su praktično mali radijatori, kontakt sa toplotom čini da se miris širi.

2. Nanesi miris odmah nakon tuširanja

Ova metoda je slična kao i prethodna i odnosi se na toplotu. Dakle, poznato je da je tvoja koža dosta toplija nakon tuširanja pa će tako parfem koji tada naprskaš biti dugotrajniji. Pore su otvorenije a koža hidrirana i samim tim više će zadržati miris. Osim toga, tvoja koža je tada čistija, bez viška masnoće i znoja koji su potencijalne ubice mirisa. Da naglasimo, parfem nanosiš na suvu kožu kako se pafemska voda ne bi slila sa kapljicama vode ili bila obrisana peškirom.

3. Ne trljaj zglobove i ne razmazuj miris

Dosta ljudi ima tu gadnu naviku da nakon nanošenja parfema na zglobove ruke, instinktivno spoji zglobove i “razmaže” miris. Velika greška. Taj pokret čini da se gornje note razbiju i brže iščeznu. Ukoliko smatraš da imaš previše tečnosti na zglobovima predlažemo ti da je utapkaš u predelu vrata ili bilo gde na koži kako ne bi narušio postojanost mirisa.

4. Naprskaj miris na odeću

Iako su parfemi predviđeni da se nanonse na kožu, nije greška ako ih prskaš i na svoju garderobu. Čak je i poželjno ukoliko želiš da te oblak tvog omiljenog mirisa prati u stopu. Zašto je to tako? Jednostavno naša koža se znoji, luči sebum i oni mogu dovesti do toga da se miris brže izgubi, dok ga tkanina zadržava sve dok je ne odložiš na pranje.

5. Namaži kožu kremom ili losionom za telo

Većina parfemskih proizvoda ima i svoje prateće linije u vidu krema i losiona za telo koje imaju iste note. One imaju dvostruki efekat jer prvenstevno hrane i hidriraju tvoju kožu plus čine da se miris parfeme duže zadrži na tvojoj koži, odnosno ostavlja jači trag.

Share post