Cliche logo

Kako da pripremite dete za prvi razred

Preživeli ste predškolsko svog deteta, a sada je vreme da se spremite za prvi razred. Ako je vaše dete išlo u vrtić samo pola dana, onda će ovo biti prva godina da ga nema ceo dan. Ipak, nema potrebe za brigom. Prateći nekoliko jednostavnih saveta, vaše dete će biti spremno da se upusti u ovu uzbudljivu novu avanturu i osećaće se samopouzdano.

Radite na odgovarajućim veštinama

Pre polaska u prvi razred, vaše dete treba da zna da napiše svoje puno ime, rođendan, adresu i broj telefona. Brojanje od 0 do 100 i zatvaranje jakni, vezivanje cipela i zakopčavanje i kopčanje odeće su takođe korisne veštine. Vežbajte ih kod kuće kako biste pomogli da stvari prođu glatko u učionici i pomogle svom detetu da se oseća ostvarenim daleko od kuće.

Uverite se da vaše dete dobro spava

Da bi bila budna u školi, deca moraju dovoljno da spavaju noću. Za učenike prvog razreda ovo je između 10 i 11 sati sna svakog dana. Ako se vaše dete bori sa ranim odlaskom na spavanje, opremite njegov krevet novom posteljinom posebno za veliku decu kako biste mu pomogli da se raduje tome.

Napravite rutinu školskog dana

Ako je vaše dete nervozno zbog prelaska u prvi razred iz vrtića, stvorite rutinu koja će vam pomoći da ublažite te anksioznosti. Kada vaše dete zna šta da očekuje, neki od tih strahova nestaju. Započnite jutarnju rutinu pre početka škole, a zatim je držite nakon početka školske godine. Uverite se da su rančevi, cipele i ostali neophodni potrepštini na postavljenom mestu kako vaše dete ne bi ujutru tražilo.

Pravite hranljiv doručak

Deci je potrebna energija da napajaju svoja tela i mozak. Pripremite hranljiv obrok svakog jutra pre nego što ispratite svog prvog razreda. Uverite se da vaše dete jede dovoljno da više ne bude gladno pre vremena za užinu.

Igrajte igrice koje vaše dete uvode u matematiku

Rad u školi u prvom razredu je nešto intenzivniji nego u vrtiću. Očekivanja za prvačiće su nešto veća. Podstaknite učenje igranjem obrazovnih igara, posebno onih koje se fokusiraju na sabiranje I oduzimanje.

Prostor za obavljanje domaćeg zadatka

Ovo će verovatno biti prva godina da vaše dete ima domaći zadatak, pa pokušajte da bude zabavno. Postavite poseban prostor u kući za vaše dete da radi na školskim poslovima. Nabavite sto posebno za svog prvog razreda i ograničite aktivnosti koje tamo mogu da obavljaju kako bi znali da je to za domaći zadatak.

Pomozite svom detetu da bude u toku sa svakodnevnim aktivnostima

Okačite plutenu ploču i kalendar na zid gde vaše dete može da ih vidi. Označite važne datume u kalendaru kako bi mogli da budu u toku sa aktivnostima. Stavite važne beleške i obaveštenja na oglasnu tablu kako biste pomogli svom detetu da zapamti događaje, datume i aktivnosti.

Share post