Cliche logo

Kako da preurediš svoj dom u duhu proleća

Zimi je konačno kraj, a proleće kuca na vrata. Po mnogima najlepše godišnje doba, proleće, predstavlja vreme novih početaka i zato je potpuno prirodno da želimo da osvežimo svoj dom baš u ovo vreme. 

U nastavku ti predlažemo neke ideje kako da preurediš svoj dom u duhu proleća koje samo što nije stiglo!

Unesi dašak prirode u svoj dom

Sa prolećem dolazi to da bi bilo fino ugraditi nešto prirodno u unutrašnji dekor. Od sobnih biljaka do upotrebe prirodnih materijala za renoviranje doma, postoje beskrajne mogućnosti da osvežiš svoj dom bez potrebe za velikim ulaganjem. 

Proleće je vreme cveća, pa neka ono zauzme i najposebnije kutke u tvom domu. Budi originalna! To može biti neko zanimljivo sobno cveće, ali i dekoracija u duhu proleća. Ako ne voliš klasično cveće, zelene biljke i sukulente će ti pružiti istu prirodnost i svežinu.

Promeni šemu boja u svom domu

Jedan od najisplativijih načina za dobijanje novog izgleda doma je korišćenje novih boja. Odredi šta tačno želiš da osetiš kada uđeš u određenu prostoriju u svom domu, a zatim samo primeni boju koja će ti pomoći da postigneš taj uticaj.

Kada promeniš boju zidova, zavesa, jastuka, prekrivača, lampe, peškira i drugih nekih detalja – videćeš koliko će se tvoj dom u momentu osvežiti i odisati nekom novom energijom!

Osveži ulaz

Kada preuređuješ svom dom za proleće, onda ne smeš da zanemariš ulaz. Ovo je prvi deo tvog doma koji ljudi vide kada ulaze. Zato uredi da bude u duhu proleća! 

Svetle boje, sobno bilje (ili biljke ispred ulaza ukoliko živiš u kući) i možda promena boje ulaznih vrata u nešto veseliju (ako imaš drvena) će napraviti veliki pomak!

Preuredi svoju kuhinju

Verovala ili ne, preuređenje kuhinje može i te kako da osveži tvoj dom.

Tačno je da potpuno preuređenje koje uključuje kupovinu novih radnih ploča i ormarića može biti malo skupo, ali ako se uklapa u tvoj budžet – zašto da ne. Tvoj dom će celokupno izgledati bolje, a tvoj boravak u kuhinji će postati mnogo uzbudljiviji.

Međutim, ako ipak nisi za kompletno renoviranje, isprobaj nešto jeftinije – ali i dalje upečatljivo. Možeš da ofarbaš ormariće koje već imaš, dodaš novu pozadinu, sobne biljke ili prekrečiš zidove. Ovi mali detalji će napraviti veliku razliku.

Reci zbogom oštrim ivicama

Ovog proleća će biti aktuelan tzv. ‘’zakrivljeni’’ dekor koji ima za cilj da naglašava oblike i tekstil iz svih delova sveta. Ovog proleća očekuj snažan uticaj iz Skandinavije sa različitim predmetima za dom u kružnom obliku, kao što su pletene korpe i dizajn. 

Svetle prirodne boje su ključne u ovom stilu. Pošto su zakrivljeni oblici i svetle boje odlika minimalističkog stila – baci akcenat na prirodne materijale. Pamučni materijali, drvo i ‘’oštećeni’’ metal su pravci koje treba da slediš kada vršiš preuređenje svog doma za proleće. 

Ukoliko ti je prevelika investicija da ulažeš u nov nameštaj (sa zaobljenim ivicama), uvek možeš da poradiš na dekoraciji doma ili zidova predmetima koji odušu ovim stilom.

Primeni ove ideje i videćeš koliko će ti se osećaj boravka u tvom domu promeniti – na bolje i veselije! Jer proleće je najlepše godišnje doba.

Share post