Cliche logo

Kako da pravilno neguješ svoje kovrdže

Tvoja prirodna kosa zahteva mnogo više truda od bilo koje frizure u salonu. Posebno ako spadaš u grupu žena sa  kovrdžavom i talasastom kosom, potrebna je velika pažnja kako bi se lokne zadržale i sprečile da postanu grube.

 

Kovrdžavoj kosi, za razliku od ravne, nedostaje vlaga i brzo se suši, što otežava održavanje. Tvoj folikul kose određuju količinu uvojaka u vašoj kosi. Žene sa kovrdžavom kosom imaju folikule koji su ovalniji ili asimetrični. Naravno, i genetika ima ulogu u tome.  Pronalaženje i razvoj režima za održavanje tvog tipa kose zahteva vreme i marljivost, ali ne brini, mi ćemo ti olakšati negu kose korišćenjem ovih trikova i tehnika. Ako budeš pratila ove korake učinićeš svoje lokne svilenkastijim i sjajnijim.

1. Pravilno pranje, nega i sušenje

Prvi korak: Da bi otklonila sve nečistoće, operi kosu željenim šamponom i nežno ga umasiraj u kožu glave. Nakon što ispereš šampon, u šaku sipaj regenerator i nanesi ga na vrhove i koren kose, lagano tako da ti prsti prolaze kroz talase i raščešljajaju kosu vrhovima prstiju. 

Drugi korak: Osuši kosu peškirom od mikrovlakana ili pamučnom majicom tako što ćeš izvući višak vlage a nećeš je isušiti kao kada bi koristila fen.

Treći korak: Kako bi tvoja kosa ostala nahranjena i hidrirana, počni da koristiš serum za kosu. Da ne bi uništila svoju prirodnu kovrdžavu kosu, nežno nanesi seurum na lokne.

Četvrti korak: Imaj na umu da redovno raščešljavaš kosu. Upravo je češljanje metoda za povećanje volumena kose i očuvanje prirodnih lokni.

Peti korak: Korisit penu za kovrdžavu kosu. Pena za kosu će održati tvoju kosu glatkom i sprečiti lomljenje, a istovremeno je štiti od vlage.

2. Priprema za spavanje

Spavanje na leđima vrši preveliki pritisak na folikule dlake, što rezultira neurednim, umršenim loknama. Ako imaš kovrdžavu kosu, spavanje na boku ili stomaku je najverovatnije najbolji način da očuvaš svoje kovrdže “u životu”. Umotavanje glave u šešir ili šalove dok spavaš takođe može pomoći da sačuvaš svoje lokne. 

3. Izbegavaj sve ono što šteti tvojim kovrdžama

Pošto je kovrdžava kosa osetljiva, drži se dalje od sledećeg:

  • sulfata, alkohola, jakih hemikalija i parfimisanih proizvoda
  • pranje kose previše toplom vodom 
  • vezivanje kose u rep ili punđu sve vreme
  • četki sa sitnim zupcima

Da rezimiramo, najvažnija stvar koju treba da zapamtiš o kovrdžavoj kosi je da se brzo suši i traži vlagu. Kako bi sprečila gubitak prirodnih ulja sa svoje kose i moraćeš da investiraš u proizvode za kosu koji sadrže ulja, proteine i prirodne biljne ekstrakte kako bi je održali hidriranom. Kovrdžava kosa može izgledati zdrava, sjajna i definisana ako se pravilno neguje.

Share post