Cliche logo

Kako boravak u igraonici može pospešiti razvoj deteta

Često moderne mame dobijaju optužbe na račun odvođenja dece u igraonice. Kako su mogle naše mame i bake bez toga, zašto ste lenje da se igrate sa svojom decom, zašto ih ne odvete u prirodu, i slična, maliciozna pitanja, svaka mlada mama je čula makar jednom. Međutim, to što zli jezici ne znaju, jeste da igraonica može imati puno benefita i zapravo pospešiti razvoj deteta, a evo i kako:

Razvijanje socijalnih veština

U igraonici, deca se susreću sa svojim vršnjacima, ali i nešto mlađom ili starijom decom, što im pomaže da razviju socijalne veštine poput deljenja, pregovaranja, saradnje i rešavanja konflikata. Mnoga deca ne idu u vrtić, pa je igraonica idealno mesto da ove veštine nauče.

Razvijanje motorike

Različite igre i aktivnosti u igraonici, kao što su penjanje, skakanje, trčanje, pomažu deci u razvoju grube motorike. Fina motorika se takođe razvija kroz aktivnosti poput crtanja, modelovanja i slaganja kockica.

Kreativnost i mašta

Igraonice često nude različite materijale i alate koji podstiču kreativnost, kao što su boje, plastelin, kostimi za prerušavanje. Ovo omogućava deci da izraze svoju maštu i kreativnost.

Emocionalni razvoj

Kroz igru, deca uče kako da izraze i upravljaju svojim emocijama. U situacijama igre sa vršnjacima, deca se često susreću sa emocionalnim izazovima kao što su sukobi ili razočaranja. Ovo im pruža priliku da nauče kako da se nose sa frustracijama i kako da rešavaju konflikte na zdrav način. Takođe, deljenje i saradnja u igri podstiču razvoj empatije, jer deca uče kako da uzmu u obzir osećanja i potrebe drugih.

Nezavisnost i samopouzdanje

U igraonici, deca imaju priliku da donose odluke i izaberu aktivnosti sama, što doprinosi razvoju nezavisnosti i samopouzdanja.  

Učenje kroz igru 

Mnoge igraonice nude strukturirane aktivnosti i programe koji su dizajnirani da budu zabavni, ali i edukativni, pomažući deci da uče kroz igru.

Srećna mama

Dok se dete bezbrižno igra u igraonici, mama može na kratko da odahne, odmori se, završi obaveze, ode kod frizera, manikira, ili jednostavno sedi i pije kafu sama sa sobom, što će doprineti njenom kvalitetu života, a srećna mama je dobra mama.

Zbog svih ovih stavki, drage mame, ne oklevajte da decu ostavite par sati u igraonici, ne samo što niko ne treba da vam zamera, već će vaše dete imati puno benefita.

A ukoliko ne znate koju igraonicu da izaberete, mi vam preporučujemo igraonicu Play Land koja se nalazi u Beton hali, u Karađorđevoj ulici.  Ova igraonica sa najraznovrsnijim sadržajem za decu svih uzrasta, organizuje i proslave rođendana i dodelu paketića, a animatori su iskusni profesionalci sa višegodišnjim iskustvom. 

U januaru, ova igraonica dobiće još jednu lokaciju – novootvoreni Sava Centar, koji kao i Beton hala ima parking za posetioce, što mamama i tatama predstavlja jednu brigu manje. Ukoliko želiš da pogledaš šta sve Play Land igraonica nudi, poseti njihov Instagram profil gde možeš naći sve detalje.

Share post