Cliche logo

Kada je vreme za drugo dete?

Bebi groznica ne jenjava! Od kako su društvene mreže zauzele primat u obaveštavanju nas o životima drugih, čini se da nikad nije bilo više beba, trudničkih stomaka i fensi opreme za bebu.

Dok sve to posmatraš, da li poželiš da i ti dobiješ bebu? Bilo po prvi, drugi, treći ili već koji put.  

Da li si zaboravili na duge i bolne sate na porođaju? Da li si spremna na još jedan krug neprospavanih noći? Post-porođajne depresije?

Ako je imati više od jednog deteta nešto o čemu si oduvek sanjala, možda se pitaš koji je preporučeni razmak između dece. 

Možda čak postoji malo veći pritisak na neke parove koji se osećaju kao da im ponestaje vremena, posebno kada pomisle na godine. 

Zato hajde da se pozabavimo temom kada je vreme za drugo dete.

Zašto je važno planirati određenu razliku između dece?

Za one koji su već roditelji, planiranje drugog deteta može biti priličan izazov. To je zato što, baš kao što je tvoje prvo dete imalo uticaj na tvoj život, tako će i sledeće. Moraćeš najpre da se zapitaš da li ste i ti i tvoj partner spremni da ponovo brinete o novorođenčetu, kao i kako će vaše prvo dete reagovati na pažnju koja će sada biti podeljena.

To je ono što planiranje druge trudnoće čini važnim aspektom u roditeljstvu. Brojna istraživanja pokazuju da razmak između dve trudnoće i te kako utiče i na majku i na bebu. 

S druge strane, treba uzeti u obzir i medicinski aspekt čitave ove priče. Nekada se naš organizam i naše odluke ne podudaraju. Takoreći, mi možemo da napravimo plan kada bismo želeli dete – ali moraju se sklopiti brojni zdravstveni aspekti kako bi do trudnoće i došlo.

Šta kaže medicina?

Ako posmatramo sa medicinskog aspekta, preporučuje se da sačekaš najmanje 18-24 meseca, ali manje od pet godina između trudnoća. To znači da će tvoja beba imati najmanje 1.5 godinu pre nego što zatrudniš sa drugom bebom. Ovaj vremenski period daje tvom telu vremena da se potpuno oporavi od prethodne trudnoće pre nego što bude spremno za sledeću trudnoću. 

S druge strane, predugo čekanje između trudnoća može izazvati zdravstvene probleme. Nije jasno zašto preveliki razmak između dve trudnoće može d aima negativne efekte na majku i bebu, ali smatra se da ‘’skorašnja’’ trudnoća poboljšava kapacitet materice da podrži rast i razvoj fetusa – dok vremenom ove korisne fiziološke promene nestaju.

Šta kažete ti i tvoj partner?

Kada je vreme za drugo dete je, pre svega, stvar lične odluke. Zapravo odluke tebe i tvog partnera.

Čak i sa najboljim planovima, stvari neće uvek ići kako treba. Ciklus svake žene je drugačiji i nije uvek moguće predvideti kako će se stvari odvijati i kada će biti moguće da se ostvari trudnoća.

Preporučljivo je sačekati i dati svom telu vremena da se izleči pre sledeće trudnoće. Imaj na umu i druge faktore kao što su tvoja telesna težina, stres, pušenje, dojenje, ishrana i izbor kontracepcije – što su sve faktori koji mogu uticati na plodnost žene. 

Tako da, ne obaziri se na česta pitanja okoline ‘’kada će drugo dete’’. 

To je tvoja odluka i tvoj izbor.

Share post