Cliche logo

Jastučnica od svile ili satena je pravi spas za kosu

Dobro koncentrovani regenerator, kvalitetna maska i šampon važni su za održavanje prirodne kose, ali baš umotovanje kovrdži u svileni ili satenski turban ili kapu pre spavanja, prelazak na jastučnicu napravljenu od jedne od ovih tkanina može takođe pomoći u zaštiti teksture vaše kose.

I svilene i satenske jastučnice izgledaju vrhunski, a uz to imaćete i osećaj kao da spavate na luksuznom oblaku, ali koja je bolja za vašu kosu?

Šta je svila?

Svila je prirodno vlakno koje proizvode insekti za stvaranje svojih čahura i gnezda. Prvo je razvijena u drevnoj Kini, a trgovina svilom je počela pre više od 3.000 godina. Vlakno je utkano u tekstil i koristi se za kreiranje širokog spektra proizvoda, od haljina do jastučnica. Poznata je po tome što je luksuzna i mekana, hipoalergena je i manje upija od drugih tkanina. Ovi atributi su ono što svilu čini odličnom za vašu kosu.

Navikli smo da spavamo na pamučnim jastučnicama, ali pamuk je poznat po svojoj velikoj upijajućoj moći. Pošto na njemu (pamuku) spavamo u proseku osam sati dnevno, to znači da za tih osam sati ima dosta vremena da upije svu vlagu i ulja, kako sa vaše kose, tako i sa vaše kože. Međutim, svila to ne radi..

Svila takođe proizvodi manje trenja na kosi. Vaša kosa se tako neće hvatati i kidati jer materijal omogućava vašoj kosi da lagano klizi dok se krećete na jastuku.  

Šta je saten?

Iako saten može izgledati kao svila, oni nisu potpuno isti. Dok se saten nekada pravio od svile, danas se često pravi od mešavine pamuka i sintetičkih vlakana poput poliestera i rajona.

Saten nudi slične prednosti za negu kose kao i svila, ali neće zadržavati vlagu tako dobro kao svila. Saten upija malo više od svile, jer je mešavina brojnih materijala uključujući pamuk, ali je i dalje mnogo manje “štetan” od 100 odsto pamučnih jastučnica. Pruža malo više trenja od svile, ali opet mnogo manje od pamuka.

Koju vrstu jastučnice treba da koristite da ne biste oštetili kosu?

Obe vrste jastučnica će biti nežne prema kovrdžama, pomažući da se spreči lomljenje i suvoća. Koju ćete izabrati svodi se na nekoliko faktora, kao što su cena i vase preferencije. Kvalitet je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir. Razlika u kvalitetu jastučnica može da se ogleda i u tome koliko dugo satenska ili svilena jastučnica mogu da izdrže tokom pranja i svakodnevnog habanja.  Svila će obično trajati duže jer je kvalitetnija. Ukoliko se pak odlučite za saten jer je više u skladu sa vašim budžetom, to je i dalje veliki pomak od pamučne jastučnice.

Share post