Cliche logo

Italija: Zemlja cigareta

Kada pomislimo na zemlje povezane sa cigarama, najverovatnije će nam prvo na pamet pasti Kuba, ali da li ste znali da Italija zapravo ima dugu i zanimljivu istoriju same proizvodnje duvana? Italija ima svoj poseban dodatak industriji cigara sa cigarom Toscano. U nastavku pogledajte šta Italija može da ponudi svetu cigara!

Duvan se uzgajao u Italiji, ali se nije koristio za pravljenje cigara sve do 1815. U leto 1815. neočekivana kiša je prouzrokovala da se gomila duvana koji se sušio navlaži. Umesto da baci duvan, direktor fabrike je odlučio da pokuša da ga osuši. Vruće i vlažno toskansko letnje vreme izazvalo je fermentaciju duvana. Verujući da duvan ne valja, „oštećeni” listovi su motani u cigare i prodavani po niskoj ceni, da bi bar dobili malo novca za „oštećene” useve.

Međutim, ove cigare su postale hit, a pušači su voleli mokri duvan i fermentisane ukuse. Potražnja za ovakvim cigarama je rasla, pa su toskanske cigare počele da se namenski prave, u redovnu proizvodnju ušle tri godine kasnije! Toskanske cigare su se prvobitno proizvodile u Firenci; međutim, posle Drugog svetskog rata, proizvodnja je premeštena u Luku. Sada se većina italijanskih cigara još uvek proizvodi u Luci, kao iu drugim oblastima Toskane. Proizvodnja cigara je i dalje velika stvar u Italiji, sa preko 80.000 hektara zemlje posvećene uzgoju duvana za cigare.

Kako se prave toskanske cigare?

Toskanske cigare se prave od duvana iz Kentakija. Duvan iz Kentakija se obično koristi kao duvan za lulu, a ne za motanje cigara. Duvan iz Kentakija se gaji širom Italije, u Umbriji i Kampaniji, kao i u Toskani. Spoljni omotač Toscano cigare obično koristi list iz Severne Amerike Kentakija, jer ovo nudi širu širinu za motanje.

Proces pripreme duvana se takođe veoma razlikuje od standardnih metoda pravljenja cigara. Umesto da se ostavi da se osuši i odleži, duvan prolazi kroz proces mokre fermentacije. Ovo podrazumeva da se listovi duvana navlaže pre nego što se leče na plamenu. Plamen je podstaknut bukovim i hrastovim drvetom, što pomaže da se duvanu prenesu jedinstveni ukusi i arome. Duvan se na ovaj način ostavi da se osuši između 15 i 20 dana.

Većina cigara će biti uredno smotana, sa ujednačenim prečnikom po celoj cigari i glatkim omotom. Toskanske cigare pružaju prijatniji dim, nudeći eliptičniji oblik i nešto grublju teksturu omota.

Brend cigara Toscano nudi pušačima nekoliko različitih opcija.

Toscano Toscanello

Toscanello cigara je duga oko 6 centimetara i nudi srednju čvrstoću, što je čini idealnom cigarom za početnike.

Toscano Antico

Što znači „stara“, Antico je tradicionalna toskanska cigara, šarmantno grubog izgleda, sa izbočinama i eliptičnijim oblikom.

Toscano Classico

 Za razliku od Antico, Classico ima tamni omotač koji pomaže u prenošenju mnogo slađe arome.

Share post