Cliche logo

Hijaluronska kiselina – Da li je sav taj hajp oko nje opravdan?

Fileri, kreme, serumi, sprejevi…nema gde je nema. Hijaluronska kiselina – u sve se meša.

Možda si i ti primetila da se hajp oko hijaluronske kiseline u kozmetičkoj industriji i dalje ne stišava. Sada, više nego ikad, skoro svaki kozmetički ili make-up brend obavezno obuhvata i ovaj ”senzacionalni” sastojak. Bilo da se radi o puderima, hidratantnim kremama, serumima ili proizvodima za usne, HA je „čudesni“ sastojak koji će preporoditi tvoju kožu! Tako barem kažu.

Dakle, o čemu se ovde zapravo radi? Da li je hijaluronska kiselina zaista toliko moćna kako nam tvrde sa svih tih reklama i etiketa proizvoda?

Možda ćeš biti iznenađena kada ti kažemo da ovo nije samo još jedan ”trendi” sastojak. Prepuna prednosti za tvoju kožu i lepotu, kako dugoročnih tako i trenutnih – široko rasprostranjeno mišljenje profesionalaca o hijaluronskoj kiselini je zaista na mestu!

Šta je to zapravo hijaluronska kiselina?

Prvobitno izolovana od strane naučnika Karla Mejera 1934. godine, jedna od prvih primena hijaluronske kiseline bila je lečenje traumatskog artritisa kod trkačkih konja. Prva HA farmaceutskog kvaliteta proizvedena je 1979. godine od strane čoveka po imenu Endre Alekander Balazs – koji je razvio efikasan metod za ekstrakciju i prečišćavanje u medicinske svrhe. Međutim, treba da znaš da HA nije bila integrisana u proizvode za negu kože sve do 1990-ih godina. I od tada njena popularnost ne jenjava!

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se može naći u celom našem telu, od naše kože preko vezivnog tkiva do očiju. Zbog toga je posebno i volimo i zato tako dobro radi posao.

Njena glavna funkcija je da zadrži vodu u koži, kako bi naša tkiva bila duboko hidrirana, da ne kažemo ”podmazana”. Pošto se prirodno nalazi u našem organizmu, lako se može prihvatiti kada se unese na ili u telo kroz različite proizvode. Može se primeniti lokalno, ali i ubrizgati ili čak progutati kao suplement.

Zašto je tako moćna za našu kožu?

Pored medicinskih indikacija, gde se koristi za lečenje bolova u zglobovima do refluksa kiseline – hijaluronska kiselina je jedan od najefikasnijih sastojaka za negu kože koje znamo od kad je ”sveta i veka”. Poznato po svojoj sposobnosti da privuče i veže molekule vode za epidermis povećavajući ukupni sadržaj vode u koži – ona dokazano može podstaći telo da proizvodi više kolagena i elastina. Znaš šta to znači?

To znači da pored dubinski hidrirane kože, njena primena rezultira smanjenjem finih linija i bora! Omogućava koži da zadrži i do 1000 puta više vode od svoje težine, što HA čini odličnim tretmanom za suvoću i dehidraciju. Takođe je poznato da pomaže u bržem zarastanju rana i smanjenju pojave ožiljaka, između ostalog.

Ono što šminkeri i profesionalci za negu kože vole kod HA je njena osobina zaglađivanja kože i sposobnost da izvlači vlagu iz okoline. Time održava kožu lepom i hidriranom čak i u najsušnijim i najhladnijim klimatskim uslovima! Kada se primenjuje u kombinaciji sa bilo kojom rutinom nege kože, može značajno i veoma vidljivo poboljšati zadržavanje vlage i održati tvoju kožu zdravom, hidriranom i sjajnijom.

Zato, kada god vidiš da neki kozmetički ili make-up proizvod sadrži hijaluronsku kiselinu – znaj da je to prava stvar!

Share post