Cliche logo

Gde otići za Sretenje – evropski gradovi koje možeš obići za samo 4 dana

Sa toliko divnih gradova u Evropi koje možeš izabrati da provedeš produženi vikend za Sretenje, zaista nam nije lako da svrstamo one najbolje na jednu listu! Evropski gradovi su svakako među najboljim gradovima na svetu zbog svoje bogate istorije, kulture i arhitekture.

Od legendarnih znamenitosti do šarmantnih ulica i ugodnih kafića, postoje opcije koje odgovaraju različitim interesovanjima.

Ove godine, Dan državnosti, u narodu poznatiji kao Sretenje, pada tako da će raspust za decu biti od četvrtka do nedelje, što je idealno za putovanje! Ako se pitaš gde otići za ova četiri dana- u Evropi – obrati pažnju na narednu listu.

Prag, Češka

Ova prosperitetna i užurbana prestonica Češke republike privlači više turista nego ikada kao jedan od najboljih gradova za produženi vikend u Evropi. Ova evropska prestonica je neverovatno pristupačna, a njen živopisni veo pokriva i mračno nasleđe i otpornu prošlost.

Prag je kroz istoriju preživeo brojne prevrate, invazije, požare i poplave. Ova reputacija za preživljavanje i istrajnost učinila je češku prestonicu izuzetno fascinantnom!

Hramovi, uske ulice, čudesni dvorci na brdima i mostovi sa statuama kreiraju nezaboravne scene urbane bajke. Čak i najumorniji putnik bi imao problema da odoli ovoj šarmantnoj evropskoj prestonici.

Glavne atrakcije u Pragu, uključujući čuveni Karlov most, Stari gradski trg i istorijski Praški zamak, mogu se posetiti po veoma pristupačnim cenama.

Barselona, Španija

Poseta Barseloni za Sretenje – zašto da ne? Ako si oduvek želela da posetiš ovu metropolu, onda ti je predstojeći mini odmor savršena prilika da to i učiniš, jer su ti 4 dana u Barseloni sasvim dovoljna da osetiš čari ovog evropskog grada.

Sigurno ćeš uživati u čuvenim Gaudijevim remek-delima kao što su Sagrada Familia i Park Guel. U međuvremenu, možeš da šetaš La Ramblom, stecištem uličnih predstava, prodavnica i restorana. Jedan dan možeš da izdvojiš kako bi istražila lavirintske ulice istorijske Gotske četvrti.

Takođe možeš da uživaš u panoramskim pogledima na Montjuik, da vidiš Magičnu fontanu ili da zadovoljiš svoju umetničku stranu posetom Pikasovog muzeja.

Rim, Italija

Poseta Rimu za Sretenje je sasvim dovoljno vremena da posetiš kultni Koloseum, baciš novčić u Fontanu di Trevi i zadiviš se veličini Panteona.

Isto tako možeš prošetati šarmantnim kaldrmisanim ulicama Trasteverea, otkrivajući autentične tratorije ili se uputiti ka Španskim stepenicama da probaš autentični italijanski gelato. A da ne govorimo o svim italijanskim specijalitetima, što slanim što slatkim, koje ćeš sigurno želeti da probaš.

Beč, Austrija

Vikend u Beču nudi bogat spoj istorije i sofisticiranosti. U ovom gradu možeš imati nezaboravna 4 dana tako što ćeš posetiti čuvenu palatu Šenbrun i lutajući prelepim baštama. Beč zaista odiše umetnošću, pa isto tako možeš uživati u pogledu na palatu Belvedere i muzej Albertina.

Ljubitelji istorije mogu da istraže istorijsko srce grada u katedrali Svetog Stefana i palati Hofburg. Ako se nađeš u Beču, ne bi trebalo da propustiš posetu i kultnom bečkom kafiću Cafe Central.

Pariz, Francuska

Nije kliše, glavni grad Francuske je fantastično mesto za produženi vikend. Prilično je lako doći do najvažnijih znamenitosti grada za samo 3-4 dana. Pariz je takođe grad za šetnju koji omogućava istraživanje uz ograničeni budžet. Nisu samo Ajfelov toranj, Trijumfalna kapija i Diznilend najpoznatije znamenitosti ove evropske prestonice – vikend je i savršeno vreme da otkriješ neke od najboljih noćnih klubova u Parizu.

Amsterdam, Holandija

Glavni grad Holandije je popularno mesto u Evropi gde svakako treba provesti nekoliko dana. Vožnja po kanalima u čamcu i vožnja biciklom kroz Jordaan i Negen Straatjes će ti definitivno biti zabavni. Isto tako, probanje nekog specijaliteta iz lokalne kuhinje je odličan način da maksimalno iskoristiš odmor za Sretenje.

Lisabon, Portugalija

Živopisni grad Lisabon je često nepravedno zapostavljen, ali zaista ga treba obići. Ovo je zapravo savršena evropska destinacija za produženi vikend. Glavni grad Portugala je jedan od najlepših gradova u Evropi koji treba posetiti i iskusiti vožnju čuvenim tramvajem putem kosih, istorijskih ulica. Ljubitelji fotografije će ovde imati pune ruke posla. Sveži obroci od morskih plodova i jednodnevni izleti do istorijskih mesta kao što je Sintra samo će upotpuniti tvoje iskustvo.

Atina, Grčka

Atina je živa prestonica koja ima čime da se pohvali, a ovde možeš odsesti po prilično pristupačnim cenama. Sa produženim vikendom u Atini, moguće razgledanje atrakcija kao što su Akropolj, Drevna Agora i Zevsov hram – i još uvek ćeš imati vremena da pogledaš film u nekom bioskopu na otvorenom.

Stokholm, Švedska

Stokholm je savršena destinacija da konačno upoznaš skandinavski šarm. Šetanje srednjevekovnim uličicama Gamla Stana i otkrivanje istorijskih blaga će ti zaista biti nezaboravno iskustvo.
Takođe se možeš opustiti šetajući mirnim stazama Đurgordena, gde se nalaze zabavni park Grona Lund i čuveni muzej na otvorenom Skansen.

Švedska je zaista pravi predstavnik modernog dizajna, a stokholmski spoj privlačnosti starog sveta i savremene živahnosti obećava nezaboravno nordijsko iskustvo.

Iako su većina ovih gradova zapravo glavni gradovi evropskih država, oni su kultni s razlogom, jer prikazuju kulturno i istorijsko nasleđe svoje zemlje. Svaki grad predstavlja vrhunac evropskog šarma i kulture, ističući se među širokim izborom izuzetnih urbanih pejzaža.

Priušti sebi nezaboravnu avanturu za predstojeće Sretenje, istraži neki od ovih evropskih gradova i saznaj šta ga čini tako jedinstvenim.

Share post