Cliche logo

Evropski gradovi koje morate posetiti ove jeseni

Sa svom istorijom, lepotom i tradicijom koju Evropa nudi, odluka koji grad da posetite zaista može biti teška. Od Večnog grada do grada Svetlosti, pogledajte naš izbor za gradove koje morate obići ove jeseni.

Ovi gradovi skoro da ne trebaju predstavljanje: utkani u našu kolektivnu kulturu, od knjiga preko filmova do istorijskih priča, svi ovi gradovi su itekako vredni i nezaboravni.

Rim

Rim je naš apsolutni favorit. Nazvan Večnim gradom, Rim ima snagu da vas svojom izdržljivošću, doslednošću i snagom impresionira sa svakom istraženom ulicom i spomenikom koji ugledate.

Dom ikona kao što su Koloseum i Fontana di Trevi, kao i jednako impresivna mesta koja su skoro bez turista, Rim je nepresušan izvor inspiracije i lepote.

Barselona

Gaudi, plaže i Gotička četvrt: jedinstvena i fascinantna Barselona je neverovatno popularno mesto za početak jesenjih avantura.

Sa svojim živopisnim četvrtima, obalnom lokacijom, naprednim centrom grada i potpuno jedinstvenom arhitekturom, nije teško shvatiti zašto.

Amsterdam

Sa svojom zadivljujućom arhitekturom koja prvenstveno datira iz zlatnog doba Holandije iz 17. veka i brojnim kanalima suprotstavljenim modernoj reputaciji žurki, poseta Amsterdamu predstavlja ovaj grad kao spoj suprotnosti

Koji god deo grada da odaberete, Amsterdam svakako vredi posetiti.

Venecija

Venecija je, bez svake sumnje, jedan od najjedinstvenijih gradova na svetu – tako da se, naravno, takođe svrstava među najbolje gradove za posetu u Evropi!

Sastoji se od 118 ostrva podeljenih sa 150 kanala, a zatim povezanih sa 400 pešačkih mostova, topografija Venecije je kao nigde drugde.

Istanbul

Vizantija, Konstantinopolj, Novi Rim: Istanbul je imao mnoga imena tokom svoje više od 2500 godina istorije, a danas se slavi kao jedan od najjedinstvenijih gradova na svetu.

Sa jednom od najdužih i najkomplikovanijih istorija bilo kog od ovih gradova u Evropi, Istanbul je zapravo, tehnički, samo pola evropski.

Jedna polovina grada leži na evropskom kontinentu, a druga polovina, koja se nalazi na laganoj vožnji trajektom preko Bosforskog moreuza, nalazi se u Aziji.

Budimpešta

Po našem pomalo pristrasnom mišljenju, budući da je jedan od naših ličnih favorita, Budimpešta se lako svrstava među deset najboljih gradova za posetu u Evropi.

Smeštena na Dunavu, sa svojim kultnim parlamentom smeštenim tik uz reku i veličanstvenom arhitekturom koja se uzdiže sa obe strane reke, Budimpešta je istovremeno neverovatno kraljevska i lepa, i neverovatno opuštena i pristupačna.

Poznat po svojoj upečatljivoj istoriji, termalnim kupatilima koja su prošarana gradom, zadivljujućoj arhitekturi i privlačnom noćnom životu, postoji ogroman broj stvari koje treba uraditi u Budimpešti!

Share post