Ako je vaš cilj gubitak težine, potrebno je da smanjite ukupan unos kalorija za oko 500 kalorija dnevno. Ovo je jednako unosu od približno 1.200-1.400 kalorija dnevno za žene (ili oko 1.800 kalorija dnevno za muškarce), u zavisnosti od visine, težine i nivoa aktivnosti.
Koliko kalorija po obroku da izgubite težinu?
Za vreme večere, žene bi trebalo da ciljaju između 300-400 kalorija, dok bi muškarci trebalo da zadrže 400-500 kalorija (dodatkom dodatnih proteina, integralnih žitarica ili dobrih masti).
Pogledajte recepte za večeru koji su idealni ukoliko želite da izgubite koji kilogram.
- 1 kašičica kukuruznog brašna
- 1 kašičica tamnog soja sosa
- Sitno narendana kora i sok 1/2 malog limuna
- 2 kašičice kokosovog ili ulja kanole
- 1 file pilećih prsa bez kože (oko 150 g), isečen na kriške od 1,5 cm
- 1 paprika, bilo koje boje, očišćena od semena i isečena na kockice
- 1 srednja šargarepa (oko 80 g), isečena i tanko isečena
- 100 g brokolija, isečenog na male cvetove
- 150 ml pilećeg temeljca (napravljeno od 1/2 masla biljne kocke pilećeg temeljca)
- 4 mlada luka, iseckana i debelo iseckana
Priprema
Pomešajte kukuruzno brašno sa soja sosom i limunovim sokom u maloj činiji. Zagrejte ulje u velikom tiganju ili voku na jakoj vatri, dodajte piletinu, paprikaš, šargarepu i brokoli i pržite 2-3 minuta, ili dok piletina ne porumeni i povrće ne počne da omekšava . Sipajte mešavinu limuna i soje u tiganj, dodajte pileći temeljac i mladi luk i dinstajte. Smanjite vatru i kuvajte 2 minuta, ili dok se sos malo ne zgusne i piletina ne skuva, redovno mešajući. Pospite rendanom limunovom koricom i poslužite uz pirinač.
Iceberg sa prelivom od sušenog origana i kremastim sirom od ovčijeg mleka
- 2 zelene salate
- 1 veza vlašca, iseckanog
- 1/2 veze kopra, ubranih listova
- 50-70 g kremaste fete od ovčijeg mleka
- VINAIGRET DRESSING
- 30 g tanko isečenog eschalota
- 50 ml belog vinskog sirćeta
- 1 kašičica soli
- 1 1/ 2 kašičice sušenog origana
- 120 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
Priprema
Prvo napravite svoj vinaigret. U maloj posudi ili tegli sa poklopcem pomešajte eshalot, sirće i so. Ostavite da stoji oko 15 minuta. Zatim dodajte origano i maslinovo ulje i promešajte ili protresite da se sjedini.
Isecite iceberg na tanke, dugačke kriške i poređajte na tanjir. Protresite preliv neposredno pre nego što ga prelijete preko zelene salate. Odozgo pospite malo soli, zatim vlasac i mirođija, pa preko cele narežite kriške sira ili jednostavno izmrvite. Poslužite odmah.
- 6 grančica timijana
- 4 inćuna u ulju, oceđene, iseckane
- 2 kašičice sušenog origana
- 1 kašičica čili paprike
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka, iseckana
- Sitno narendana kora od 1 limuna
- 8 pilećih butkica (kosti, koža)
- 800 g mladog krompira, prepolovljen po dužini
- 100 g slanine isečene na štapiće
- 250 g čeri paradajza
Priprema
Zagrejte rernu na 200C. U činiji pomešajte majčinu dušicu, inćune, origano, čili, ulje, beli luk i koricu limuna. Dodajte piletinu. Dodajte krompir i promešajte da se sjedini. Stavite na veliki pleh za pečenje i razbacajte.
Isecite limun sa koricom na kockice i dodajte u pleh. Začinite i pecite 40 minuta ili dok piletina ne postane zlatna, a krompir omekša. Izvadite iz rerne i prelijte paradajzom. Pecite još 10-15 minuta dok paradajz ne dobije plikove. Prelijte pečenim limunovim sokom da poslužite.