Cliche logo

Da li treba da se zabrineš kada su u pitanju kreme za sunčanje?

Svakodnevno nošenje kreme za zaštitu od sunca zvuči kao razuman zdravstveni savet. Istraživanja, ali i dermatolozi, kažu da redovna upotreba krema za sunčanje smanjuje rizik od potencijalno smrtonosnih karcinoma kože poput melanoma, kao i vidljivih znakova starenja kože.

Ali poslednjih godina sve više se javljaju neke druge struje na ovu temu, uglavnom zbog zabrinutosti oko zdravstvenih rizika povezanih sa hemikalijama u mnogim popularnim kremama za sunčanje.

Zato je potpuno razumno da postavimo pitanje o bezbednosti i neophodnosti kreme za sunčanje.

Zašto se javila zabrinutost u vezi sa kremama za sunčanje?

Postoje dve glavne vrste krema za sunčanje: hemijske i mineralne formule. Prve od njih koriste organske filtere da apsorbuju potencijalno štetne UV zrake, a neki od njih su: oksibenzon, oktinoksat, avobenzon, homosalat i oktokrilen.

S druge strane, mineralne formule stvaraju fizičku barijeru protiv sunčevih zraka koristeći neorganske filtere kao što su cink i titanijum dioksid.

Veliki deo zabrinutosti oko krema za sunčanje je usredsređen upravo na hemijske formule.

2019. i 2020. godine, istraživači su objavili dve studije koje su došle do istog zaključka: uobičajene hemikalije za zaštitu od sunca, uključujući oksibenzon, mogu proći kroz kožu i u krvotok. To otkriće je takođe izazvalo uzbunu među nekim potrošačima, iako su istraživači ohrabrivali ljude da slobodno nastave da koriste kremu za sunčanje.

U nekim zemljama je počela zabrana prodaje krema za sunčanje koje sadrže oksibenzon i oktinoksat, pozivajući se na štetu po koralne grebene. Pored ekoloških, postoji naročita zabrinutost za zdravstvene efekte krema za sunčanje.

Da li je ova zabrinutost opravdana?

Naime, postoje neki zabrinjavajući ”signali”. Neke studije su otkrile veze između hemikalija za zaštitu od sunca, poput oksibenzona, i promena u hormonskoj, bubrežnoj i reproduktivnoj funkciji. Neka istraživanja na životinjama su se bavila time da li oksibenzon može povećati rizik od raka.

Da li onda treba da koristiš kremu za sunčanje?

Stručnjaci i mnoga medicinska udruženja preporučuju korišćenje krema za sunčanje. Budući da su UV zraci izuzetno štetni za našu kožu, ali i zdravlje, dugotrajna izloženost bez adekvatne zaštite mogla bi biti veoma opasna! Krema za sunčanje svakako može pomoći u sprečavanju ovih ishoda.

Međutim, ono na šta treba da obratiš pažnju, jeste sastav krema sa SPF-om. Za sada je preporuka više na strani mineralnih formulacija sa neorganskim filterima (cink i titanijum dioksid).

Uopšteno govoreći, mineralne kreme za sunčanje imaju tendenciju da budu bolje ocenjene od hemijskih krema za sunčanje. Ali i ovde postoje neki dokazi o prolasku nanočestica u organizam. Kako bi se smanjili rizici za korisnike krema za sunčanje i maksimizirala zaštita od sunca, na snagu stupaju strože smernice i ograničenja za tipove cinka i titanijuma koji se koriste u kremama za sunčanje.

Share post