Cliche logo

Banana hleb: najbolji i najjednostavniji recept

Ponekad su najjednostavnije stvari zapravo najbolje. I najukusnije. Kao banana hleb.

Nemoj da baciš (ni slučajno) prezrele banane za koje znamo da nisu baš privlačne za jelo. Pred tobom je recept za savršen način kako možeš da ih iskoristiš!

Ovo je najbolji recept za banana hleb koji ćeš momentalno želeti da isprobaš. Jednostavan i brz način da dođeš do zdravog i ukusnog, slatkog hleba sa nežnom teksturom. Nikada nećeš tražiti drugi recept – to ti garantujemo.

Ukus: topao, ali sladak sa upečatljivim slatkim ukusom banane.
Tekstura: meka i vlažna.
Zaključak: pun pogodak!
Bonus: miriše nebeski dobro dok se peče u rerni!

Kako napraviti najbolji domaći banana hleb?

Za ovaj recept je polenta da iskoristiš veoma prezrele banane. Trebalo bi da budu vrlo mekane i prekrivene tamno smeđim mrljama. Na taj način ćeš dobiti taj savršeni slatki ukus i najbolju teksturu.

Ako imaš banane koje nisu prezrele, možeš i sama da ubrzaš proces zrenja: stavi banane u papirnu kesu na toplo mesto i sačekaj dan ili dva. Kora banane stvara gas etilen, koji puni kesu i pomaže bananama da brže sazrevaju.
A možeš i maksimalno da ubrzaš proces zrenja, već danas: stavi cele neoljuštene banane na pleh u rernu zagrejanu na 150°C oko 30 do 40 minuta, ili dok im kora ne potamni i plod ne omekša.

Ako imaš više prezrelih banana nego što ti je potrebno za ovaj recept, uvek ih možeš oljuštiti i zamrznuti za kasniju upotrebu.

Recept za banana hleb koji ćeš obožavati

Sastojci:

  • 2 šolje višenamenskog brašna (naša preporuka je speltino brašno)
  • 1/2 šolje (100 g) smeđeg šećera
  • 3/4 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta (po želji)
  • 1/2 kašičice sitne soli
  • 3 velike prezrele banane
  • 1/4 šolje jogurta ili pavlake
  • 2 jaja
  • 3 kašike otopljenog putera
  • 3 kašike biljnog ulja (savetujemo maslinovo ulje)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 šolja grubo seckanih tostiranih orašastih plodova ili komadića čokolade (po želji)

Uputstvo za pripremu:

Zagrej rernu na 180°C. U velikoj posudi pomešaj ručno brašno, šećer, sodu bikarbonu, cimet i so. U drugoj posudi pomešaj banane, jogurt, jaja, puter, ulje i vanilu.

Lagano pomešaj mokre i suve sastojke tek da se sjedine – nemoj da koristiš mikser! Ubaci orašaste plodove (ili komadiće čokolade ako ih koristiš), ali tako da ne mešaš previše.

Pripremi pleh za pečenje hleba tako što ćeš ga podmazati ili koristi papir za pečenje, pa rasporedi testo u pripremljen pleh.

Peci hleb dok ne porumeni, najviše 50 min. Umetni čačkalicu u sredinu i kada izađe čista – to je znak da je hleb dobro pečen.

Neka odstoji 15-ak minuta u isključenoj rerni pre nego što izvadiš veknu iz pleha da se potpuno ohladi i bude spremna za konzumiranje.

Kako čuvati hleb od banane?

Pokrij ohlađeni hleb od banane čuvaj ga na sobnoj temperaturi do 2 dana. Ukus će se zapravo intenzivirati kako hleb stoji!

Kako zamrznuti hleb od banane?

Dobro umotaj potpuno ohlađenu veknu ili kriške hleba u plastičnu foliju za hranu, a zatim stavi u kesu koja se hermetički zatvara ili u kesu za zamrzivač koju ćeš lepo zatvoriti. Čuvaj u zamrzivaču do tri meseca. Odmrzni u frižideru preko noći ili na sobnoj temperaturi. Takođe možeš ‘’osvežiti’’ celu veknu hleba tako što ćeš je staviti u rernu na oko 150°C 10 minuta.

Ovaj hleb bi bio savršen poklon za komšiju, kolegu ili prijatelja – a takođe je savršena užina, doručak ili dezert za uživanje.

Share post