Cliche logo

Baletanke – apsolutni hit proleća

Godinama proučavamo trendove koji dolaze i odlaze u modnoj industriji i primetili smo da će ove godine dominirati udobniji izgled kada je u pitanju obuća. Njihovo visočanstvo, baletanke, su apsolutni hit proleća i to s punim pravom!

Baletanke su odabno ‘’uskočile’’ iz plesa u modu, postajući suštinski deo garderobe, bezvremenski poput bele majice ili savršenih farmerki. Sada su se vratile u centar pažnje na velika vrata, sa novim završnim obradama, oštrijim siluetama i verovatno imamo puno više brendova nego ikada ranije.

Decenijama pre nego što je Chanel izbacio svoje klasične i prepoznatljive baletanke, Brižit Bardo je svet upoznala sa privlačnošću crvene ravne obuće. Filmska zvezda je naručila od Repeta da joj napravi par paradajz crvenih baletanki koje će nositi u filmu iz 1956. ‘’I Bog je stvorio ženu’’. Skoro 70 godina kasnije, baletanke su postale apsolutni hit!

Holivudske zvezde i članovi engleske kraljevske porodice – poput Odri Hepbern, Kejt Midlton, Mindi Kaling, Bele Hadid – odavno ne kriju da su ‘’slabe’’ na baletanke. Naravno, pronalaženje najboljih baletanki svodi se na lične preferencije i potrebe – da li tražiš klasičnu udobnu, izdržljivu cipelu za hodanje koja može da preživi nepredvidivo vreme i kilometre? Ili želiš modernu ukrašenu opciju za uparivanje sa svojom elegantnom garderobom?

Proteklih godinu-dve dominirale su ravne cipele. Sa brendovima kao što su Tory Burch i Prada koji stoje iza istaknutih parova, mešanje mode i praktičnosti nikada nije bilo tako elegantno.

Čak i ako si osoba ‘’ nisam baš za ravnu obuću’’, bićeš inspirisana izborom baletanki za ovu sezonu. 

Među obućom, jedan određeni model se već popeo na vrh liste za proleće/leto 2024. godine: par Meri Džejn, od neo-latentne kože, ukrašen višestrukim kaiševima sa biserima. Ovaj hibridni dizajn ponudio je boemskiji izgled klasičnih baletanki. Diorova reinterpretacija sa trakom elegantno omotanom oko gležnja nam se posebno dopada. I romantične i smele, velika je verovatnoća da će baš ove baletanke koje je dizajnirala francuska modna kuća ove godine naći mesto u našem prolećno-letnjem cipelarniku.

A naredna tri modela će biti apsolutni hit ovog proleća!

Mrežaste baletanke

Mrežaste baletanke počele su kao skromniji trend, sa samo nekoliko odabranih brendova koji nude ovaj stil. Zahvaljujući dizajnerima kao što su Alaia i The Row, baletanke od prozirne tkanine i mrežastim izrezima postaju sve popularnije u narednoj godini.

Ukrašene baletanke

Kada su baletanke sa raznim dodacima koji su ih ukrašavali bile u trendu, neki su mislili da je to previše kič. Ali ipak, ispostavilo se da i dalje opstaju – i to u velikom stilu. Modni znalci i kreatori se sada fokusiraju na sve vrste ukrasa, bilo da su u pitanju kristali, aplikacije, mašne ili drugi dodaci.

Meri-Džejn baletanke

Da li želiš da svoju ležernu obuću usmeriš ka trendu? Ako si makar jednom posegnula za baletankama za posao, možemo da ti predložimo svežiju alternativu tzv. Meri-Džejn baletanki? Ovakav tip baletanki je postao jako popularan, posebno za minimaliste koji žele da signaliziraju estetiku „tihog luksuza“, a dobar primer za to je brend The Row.

Kako da izabereš prave baletanke za sebe?

Kada kupuješ baletanke najpre imaj na umu određeno godišnje doba, te uzmi u obzir materijale: antilop ili saten je odličan za jesen i zimu, dok ćeš tokom proleća i leta verovatno želeti da posegneš za nečim prozračnijim, poput mrežastih baletanki. 

Ako imaš ravna stopala ili ti je potrebna dodatna podrška za svod stopala, potraži par sa mekim ulošcima i elastičnim trakama. A ukoliko imaš uska ili široka stopala, par baletanki sa proširenom ili uzanom širinom je verovatno idealan za tebe. 

Koje baletanke se tebi najviše sviđaju?

Share post