Cliche logo

Azelainska kiselina: Zbog čega je bitna u beauty rutini?

Neki je zovu azelainska, a neki azelaična kiselina – bilo kako bilo, radi se o sjajnom sastojku koji ‘’radi posao’’ kada su u pitanju mnogi kožni problemi. U ovom tekstu ćeš saznati da li je dotična baš za tebe i tvoju kožu, kao i kako da je uvrstiš u svoju svakodnevnu beauty rutinu.

Šta je azelainska kiselina?

Azelainska kiselina je molekul dikarboksilne kiseline, a nastaje kao prirodni nusproizvod metabolizma kvasca Malassezia furfur – koji se nalazi na nekim vrstama žitarica.

Pravi ‘’multitasking’’ sastojak za negu kože, azelainska kiselina je molekul prirodnog porekla za koji je utvrđeno da ima antioksidativna, antiinflamatorna i druga korisna svojstva. Dokazano je da može pomoći u poboljšanju izgleda kože kod rozacee, akni, bubuljica i hiperpigmentacija.

Koje su prednosti azelainske kiseline?

Azelainska kiselina nudi širok spektar prednosti za tvoju kožu. Istraživanja su otkrila da je utvrđeno da ovaj sastojak definitivno treba da koriste oni koji se pate sa rozaceom, aknama, zapušenim porama i drugim kožnim nesavršenostima.

Azelaična kiselina takođe ima antioksidativna svojstva i prepoznata je kao antikomedogena, što znači da neće doprineti izbijanju akni.

Ovo je i dokazano efikasan sastojak za poboljšanje hiperpigmentacije, uključujući tamne fleke uzrokovane ožiljcima od akni. Utvrđeno je da upotreba 20% azelainske kiseline 2 puta dnevno deluje efikasnije od 4% hidrohinona kod tretiranja melazme.

Azelaična kiselina ima sledeća dejsta:

  • Antibakterijsko — smanjuje rast bakterija koje izazivaju akne i bubuljice
  • Keratolitičko i komedolitičko — poboljšava poremećeni rast ćelija kože koje oblažu folikul 
  • Anti-inflamatorno — smanjuje upalu uklanjanjem slobodnih radikala

Za koji tip kože je ovaj sastojak?

Azelainska kiselina može biti korisna za širok spektar tipova i tonova kože. Pretežno se preporučuje za masnu i mešovitu kožu.

Kao antioksidans, pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala koji dovode do oštećenja ćelija kože. Istraživanja su pokazala da oksidacija slobodnih radikala takođe može igrati ulogu u nastanku akni, čineći antioksidativna svojstva azelainske kiseline korisnim za kožu sklonu aknama i flekama.

Koji je najbolji način da integrišem azelainsku kiselinu u svoju beauty rutinu?

Azelaična kiselina se može naći u mnogim proizvodima za negu kože, uključujući serume, kreme, gelove i pene. Ipak, jedan od najinovativnijih načina da uključiš azelainsku kiselinu u svoju beauty rutinu je u vidu seruma sa 10% azelainske kiseline. Za veći procenat – neophodna je konsultacija sa lekarom.

Može li se azelaična kiselina koristiti svaki dan?

Slobodno možeš koristiti formule koje sadrže azelainsku kiselinu svaki dan, najviše dva puta dnevno. Ako primetiš iritaciju i crvenilo kože kada počneš da koristiš formule koje sadrže azelainsku kiselinu – onda definitivno treba da prekineš sa upotrebom i da zatim počneš da je koristiš najviše dva ili tri puta nedeljno. 

Da li mogu da koristim azelainsku kiselinu zajedno sa retinolom?

Možeš koristiti formule koje sadrže azelainsku kiselinu sa retinolom u nezi kože. Ova dva sastojka deluju sinergistički na poboljšanju izgleda kože smanjujući hiperpigmentaciju i druge nesavršenosti kože.

Da li mogu da koristim azelainsku kiselinu zajedno sa vitaminom C?

Možeš. Vitamin C i azelaična kiselina su efikasni u smanjenju hiperpigmentacije, takođe. Ovi sastojci funkcionišu sinergistički, budući da vitamin C pomaže u zaceljivanju kože, dok azelaična kiselina poboljšava stopu ćelijske promene kože.

Share post