Cliche logo
Posle meseci snega, bljuzgavice i hladnih temperatura, proleće je konačno na vidiku. Zima je napustila zgradu (pa, skoro), ponevši sa sobom naše turobno raspoloženje i suvu kožu koja svrbi. I dok smo prvi deo 2019. proveli u slojevima seruma, balzama i ulja, topliji vazduh i povećana vlažnost znače da će našu kožu uskoro preteći šok. Kako onda pripremiti lice za sunčanije dane koji su pred nama? Razgovarali smo sa dermatologom iz Njujorka Patrišom Veksler, doktorom medicine, za njene savete kako da dobijete zdravu, prelepu kožu baš na vreme za leto.

„Ključno je da zamenite hidratantnu kremu nečim malo lakšim“, kaže Veksler, koji preporučuje formulu na bazi hijaluronske kiseline ili vode kada se vreme zagreje. "Naša koža ima tendenciju da zadrži više vode u proleće i leto, tako da vam neće trebati toliko zaštite." Dok je upotreba hidratantne kreme sa SPF 30 u redu za zimu, Veksler naglašava važnost kreme za sunčanje - odvojeno od vašeg losiona i šminke - to je najmanje SPF 50.
Sledeći korak u igri sjaja je piling. „Suprotno popularnom verovanju“, kaže Veksler, „mi u stvari moramo da uradimo piling kada nam je koža dodatno suva. Veksler savetuje pacijente da skinu mrtvu kožu i deblokiraju pore nežnim sredstvom za čišćenje, a ne oštrim pilingom, i kaže da će formula sa malom količinom glikolne kiseline učiniti trik.

Verovatno najvažniji deo slagalice je prolećno čišćenje. „Izbacite sve što je starije od šest meseci“, savetuje Veksler, koji dodaje da stari proizvodi mogu da budu domaćini nakupljanju bakterija, što dovodi do začepljenih pora i dosadne kože. Četkice za šminkanje se takođe često zanemaruju i mogu da skladište neželjene klice i viruse. Veksler preporučuje pranje četkica najmanje jednom nedeljno običnim sapunom za ruke i sušenje fenom. „Nešto što je tako jednostavno može imati ogroman uticaj na ukupno zdravlje kože“, kaže ona.

Srećom, letnja rutina šminkanja je večno jednostavna, a tonirana hidratantna krema je savršena zamena za tešku podlogu. Vekslerov poslednji savet za zdravu kožu? „Nosite maramice za šminku gde god da krenete“, kaže ona. Nadamo se da će prilika za to doći pre nego kasnije.

Share post

Borba dizajnera na HGTV-u ovog aprila: “Takmičenje na planini”